Ligakampioenschap O-Vl.

Ligakampioenschap O-Vl.

LIGAKAMPIOENSCHAPPEN OOST-VLAANDEREN

Het volledige reglement:

1. Het toernooi wordt gespeeld in het clublokaal van de Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez, Schaakhuis Caïssa, Abrahamstraat 46 te 9000 Gent. Speeldagen: Vrijdag 26 okt, 16 nov, 14 dec, 1 feb, 22 feb, 15 mrt en 29 mrt.

2. De Toernooileider start de partijen om 20.00u stipt.

3. De totale bedenktijd bedraagt 1u30 + 30 seconden per zet vanaf zet 1.

4. Notatie is verplicht tijdens de hele partij.

5. Er wordt gespeeld volgens de recentste FIDE-reglementen, (juli 2017), met uitzondering van de regel in verband met het te laat komen aan het bord. 1 uur te laat komen = verlies partij.

6. Er wordt aanbevolen geen gsm’s en/of andere elektronische toestellen mee te brengen naar de speelruimte of de hele toernooi-infrastructuur (alle ruimtes in ons schaaklokaal). U mag uw gsm wel bij u hebben (uiteraard uitgeschakeld) tijdens de partij (bv. in de zak van uw jas) maar u mag hem NIET meenemen of bij u dragen als u uw bord verlaat.
Sancties:
1ste vergrijp: 1 maal, enkel verwittiging
2de vergrijp: 10 minuten straftijd op de klok (vermindering van de eigen tijd)
3de vergrijp (en andere): verlies van de partij (cumulatief over het hele toernooi, dus niet noodzakelijk tijdens dezelfde partij).

7. In het gebouw geldt een algemeen rookverbod.

8. Om deel te nemen, dient men aangesloten te zijn bij de Liga Oost-Vlaanderen.

9. Er wordt gespeeld in twee reeksen:
– Gesloten reeks: (8 spelers): de eerste drie uit de gesloten reeks van de vorige editie, de eerste twee uit de Open reeks, aangevuld met de spelers met de hoogste ELO.
– Open reeks: alle andere spelers.

10. In de Gesloten reeks wordt een enkelrondig volledig toernooi gespeeld, in de Open reeks worden 7 ronden Zwitsers gespeeld.

11. De rangschikking wordt bepaald door de som van de gescoorde punten: 1 punt bij winst of bye, ½ bij remise,0 bij verlies.

12. Het is mogelijk om tweemaal een bye te bekomen (= ½ punt) bij een op voorhand aangekondigde afwezigheid en dit tot en met ronde 4. Dit is enkel geldig in het Open Toernooi.

13. Bij gelijk eindigen wordt de rangvolgorde bepaald volgens:
– Gesloten Reeks: 1. Onderling resultaat, 2. Sonneborn-Berger en 3. Aantal overwinningen.
– Open Reeks: 1. Onderling resultaat, 2. Voortschrijding en 3. Bucholz.
– Is de stand daarna nog gelijk dan volgt, alleen voor het toekennen van de titel, een tiebreak.
Tiebreak:
Twee partijen van 15 minuten (steeds na loting voor de kleur).
Indien nog geen beslissing, volgen twee partijen van 5 minuten.
Indien nog steeds geen beslissing, volgt één sudden death-partij: wit (met 6 minuten bedenktijd) moet winnen, zwart (met 5 minuten bedenktijd) heeft voldoende aan remise.

14. Het inschrijvingsrecht bedraagt € 25, waarvan € 10 waarborg.

15. De verdeling van de prijzen wordt bekendgemaakt vóór de start van de tweede ronde. Er worden prijzen voorzien voor de eerste drie van elke reeks, daarnaast ook ratingprijzen, een prijs voor de eerste dame, een prijs voor de eerste jeugdspeler (°na 31/12/1998) en de eerste senior (°voor 01/01/1958) uit de Open reeks. Naast de algemene prijzen worden er geldprijzen gegeven per gescoord vol punt (= prijspunt): € 10 in de gesloten reeks en € 5 in de open reeks. (Dus niet bij 2 remises of bye). Winst door forfait wordt beschouwd als een gescoord punt.

16. De waarborg bedraagt € 10.
=> eerste afwezigheid: – € 5 van de waarborg (en -1 prijspunt).
=> tweede afwezigheid: – € 10 van de waarborg + uitsluiting (geen prijspunten).
Indien een speler op voorhand, ten laatste de ronde voordien, te kennen geeft een bepaalde ronde niet te kunnen spelen wordt hij niet mee gepaard en verliest hij geen deel van zijn waarborg.

17. Vooraf spelen wordt toegestaan na akkoord van de tegenstander EN de wedstrijdleider.

18. In alle niet-vermelde gevallen is het oordeel van de wedstrijdleider bepalend, tegen een beslissing van de wedstrijdleider kan in beroep gegaan worden bij de beroepscommissie, die tijdens de eerste ronde samengesteld zal worden.

19. Inschrijvingen: via e-mail naar Marc VanSon of via deze website vanaf 08/09/18. De 1-ste ronde kan men inschrijven in het lokaal tussen 19u30 en 20u00.

Contactgegevens toernooileider Marc VanSon: GSM 0477/69.19.15.
Gelieve ook dit nummer te gebruiken als men de KGSRL wenst te contacteren (bv. bij afwezigheid). Indien de toernooileider niet te bereiken blijkt, kan men op vrijdagavond de schaakclub verwittigen via het nummer 0495/18.5377.